Politik Yönetici Sevilmiyor!

Politik Yönetici Sevilmiyor!
İş dünyasının lider figürleri olan yöneticilerin kamuoyu nezdindeki itibarlarını belirlemek amacıyla Xsights Araştırma Şirketi, The Brand Age’e özel “İş İnsanları İtibar Araştırması”nı gerçekleştirdi.

Araştırmanın künyesi/demografi
Araştırma kapsamında; İstanbul, İzmir ve Ankara’da ikamet eden, 25-55 yaş arası toplam 510 katılımcı ile Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından kurulan ve yönetilen “Türkiye’nin Sesi” paneli aracılığı ile CAWI (Bilgisayar Destekli Web Görüşmesi) yöntemi kullanılarak görüşülmüştür.

Araştırma sırasında katılımcılara ilk olarak en itibarlı bulduğu yönetici sorulmuş ve yüzde 8 ile ilk sırada Ali Koç, ardından gelen isim yüzde 7’lik yakın bir oranla vefatının üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, renkli/enerjik kişiliği ve halka yakın tavırlarıyla tanınan Sakıp Sabancı, “itibarlı iş insanı” dendiğinde ilk akla geliyor. Buna göre, toplum nezdinde en itibarlı ilk beş iş insanı sırası ile; Rahmi Koç (%38), Güler Sabancı (%37), Acun ılıcalı (%35), Ali Koç (%32)  ve Murat Ülker (%22) olarak ölçümlenmiştir. Güler Sabancı, kadınlar (%37) ve C1 SES grubu mensubu katılımcılar (%46) nezdinde anlamlı olarak daha fazla itibarlı bulunmuştur. Ali Koç ise erkekler (%37) nezdinde anlamlı olarak daha itibarlı bulunmuştur.

Katılımcılara itibarlı bir iş insanında bulunması gereken en önemli beş özellik sorulmuş ve alınan yanıtlara göre iş insanının güvenilir olması (%56), başarılı olması (%47), saygılı olması (%46), adil olması (%46) ve yenilikçi olması (%40) itibarlı olmasını tanımlıyor. Siyasette aktif rol alması, %13’lük oranla itibarlı bir iş insanında olması gereken özelliklerin en sonuncusu olarak listede yer alıyor. Yani insanlar yöneticilerin siyasi kimliğe sahip olmasından yana değil. Katılımcılara, itibarlı bir iş insanında “bulunmaması” gereken en önemli beş özellik sorulduğunda ise; rüşvet alması/vermesi (%94), çalışanlarına adil davranmaması (%91), sahtecilik ya da dolandırıcılıkla suçlanması (%91), kişisel yaşamında aşırı davranışlar sergilemesi (%79) ve şirketi ticari zarara uğratması (%73) itibarlı bir iş insanında bulunmaması gereken en önemli beş özellik olarak ön plana çıkmaktadır.

Katılımcıların en çok tanıdıkları iş insanlarının başında sırasıyla; Acun Ilıcalı (%46), Rahmi Koç (%41), Ali Koç (%39), Ali Ağaoğlu (%33) ve Güler Sabancı (%32) geliyor. Katılımcılar nezdinde, en çok tanınan beş iş insanı arasında yönettikleri markaya/şirkete olumlu etkisi en yüksek olan isim Güler Sabancı (4.1/5) olarak göze çarpıyor.

Katılımcılar, kurumu temsil eden kişilerin sosyal medyada en çok gelecek ile ilgili öngörülerini (3,7/5), marka ile ilgili bilgileri (3,7/5) ve destek olduğu yardımseverlik projelerini paylaşmasını (3,7/5) destekliyor. Sonuç olarak tüketiciler yöneticilerin politik fikirlerini ya da özel hayatına dair şeyleri sosyal medya hesaplarında paylaşmalarını istemiyorlar. Hatta mizahi ve marka ya da yönetici tarafından desteklenen sosyal sorumluluğa dair konuların paylaşılmalarını daha uygun buluyorlar. Yazının başındaki örnek vakalarda politik fikirlerini paylaşan yöneticilerin nasıl bir kriz yönetimi sürecinden geçtiğini görmüştük. Kısacası tüketici yöneticiyi markasıyla bir görmek istiyor ve politik bir duruş sergilemesini hoş karşılamıyor.

Kaynak: Xsights.co.uk