Oyunların Geliştirdiği Yetkinlikler…

Eğitim ve atölye çalışmalarında simülasyona dayalı oyunları ve strateji oyunlarını kullanmak için oldukça iyi nedenlerim var…
Birsen Durhan SELEK Yazdı…

Birsen Durhan SELEKLeadership & Supply Chain Man. Trainer, Executive Coach

oyun

Oyun ve oyunlaştırmanın öğrenmeye, davranış değişikliğine ve beceri geliştirmeye dair katkılarını anlatan bilimsel araştırma ve çalışmalar, bize oyunların her yaştan insanı, strateji, planlama, büyük resmi görebilme, müzakere becerileri, yaratıcılık ve daha birçok alanda geliştirdiğini söylüyor.
Oyunlar bizi alışılmadık ve farklı şekilde iletişim kurmamızı sağlayarak, kendimizi fark etmemizi sağlayarak, farklı ve yaratıcı düşünmek için adımlar atmaya cesaretlendirerek, zihnimizi önemli ölçüde geliştirmemizi sağlayarak, diğer insanlarla bağlarımız ve ilişkilerimizi güçlendirerek ve eğlenerek eğitir. (Harvard Business Review)

Oyunların yetişkin gelişimdeki önemi konusunda ilginizi çekebildiysem, geliştirdiği yetkinliklere biraz daha yakından bakabiliriz:
Yaratıcılık ve inovasyon
Oyuna ve oyunbazlığa olanak sağlama, yeni ürünlere veya bir şeyleri değişik yollarla yapmaya dönüşebilen yeni düşünceler üretmeye yardımcı olabilir. Kişiler oyun boyunca biriktirdikleri deneyimlerin yararını bazen hemen görebilir, bazen de yaratıcı bir çözüm gerektiren bir zorlukla karşılaştığında görebilir.
Dayanıklılık
Oyunlar ödüllerini kendi içinde barındırır, içsel güdülenme yaşanır, yaratıcılığın yolunu açan sonuçlar üretir. Oyun bireyi daha esnek ve yeni koşullara daha iyi uyum sağlar hale getirerek strese karşı daha dayanıklı kılabilir veya bireyin davranış dağarcığını genişletebilir. Zorluklara yaratıcı çözümler üretmeye yardımcı olabilir.
Strateji
Birçok oyun stratejik ve mantıklı düşünmeyi teşvik eder. Planlama, öngörme ve istenen bir hedefe yönelik mantıklı adımlar atmayı gerektirir. Oyuncuyu, bir sonraki hamlelerinin rakibinin bir sonraki hamlesini nasıl ayarlayacağını düşünmeye zorlar.
Kritik Düşünme &Problem Çözme
Çözülmesi gereken problemlerin olduğu oyunlarda, mevcut durumu analiz etmek, toplanan bilgileri problemi çözmek ve geleceği öngörmek üzere kullanabiliyor olmak gerekir. Kazanmak için hem büyük resme bakmalı hem de ayrıntıları dikkate almalı ve eleştirel düşünme becerilerini geliştiriyor olmalısınız.
Müzakere Etme ve İletişim
Kullandığım oyunlardan bazılarında oyuncuların ilerlemesi için bazı anlaşmalar yapması gerekir. Bu anlaşmaları yapmak için iletişim ve müzakere becerilerini geliştirmek gerektiğini öğrenmiş olurlar. Yaptıkları anlaşmalar sonrasında oyun planlarını tekrar gözden geçirerek adaptasyon ve esneklik kazanırlar.
Kaynağı Yönetme
Sahip oldukları kaynakları doğru şekilde kullanmanın ve kullanmamanın etkilerini anlayarak bu konuda kendilerini geliştirebilirler. Para kaynağı, insan kaynağı, yatırımları yönetmenin önemini ve etkilerini öğrenirler.
İş birliği ve Karar Alma
Bazı oyunlar belli bir sorunu çözmek için oyuncuların birlikte çalışmasını gerektirir. Oyunda hedefe ulaşmak için güçlerini fark etmeleri ve birleştirmeleri gerekir. Bu tip oyunlar oyuncuları birlikte çalışmaya, iletişim kurmaya ve birbirlerinin özelliklerini fark etmelerini sağlamaya teşvik eder. Ekip üyeleri birbirlerinin özel becerilerinden yararlanır ve grup kararları verirler.

Oyun öncesi ve sonrası bilgilendirme ve değerlendirme bölümleri ile bilgi edinme ve öğrendiklerini pekiştirme imkanı doğar. Öğrenme keyiflidir ve çoğu zaman farkında olmadan oyun esnasın anlık geri bildirimlerle gerçekleşir. Oyunda katılımcılar işin içine dahil edildikleri için eğitimlerde verilen bilgilerin kalıcı olması ve davranış değişikliğine dönüşmesi kolaylaşır.
Oyunun bazı türleri boyunca bireyler akış adı verilen, kişinin dikkatini bütünüyle yaptığı işe verip zamanın nasıl geçtiğinin farkında olmadığı psikolojik durumu deneyimleyebilirler. Akış, çoğunlukla birey kendi yeteneklerinin sınırına dayanan zorlu bir görevle uğraştığında meydana gelir. Akış, kişinin kendisini kaptırdığı etkinlikleri doğal olarak ödüllendirici kılar. (Prof. Csikzentmihalyi)

“Yaşlandığımız için oyun oynamayı bırakmayız, oyun oynamayı bıraktığımız için yaşlanırız.”
Bernard Shaw

 

Gözden kaçmasın!
Inter Motto Danışmanı Canan Coşkun‘dan “Oyun” a dair sevimli bir paylaşım; KOLAY OLAN SIKICIDIR!